Poranek dziś mroźny był mocno,wracając do domu w pewnym miejscu o świcie termometr pokazywał minus osiem w szczerych polach.Mocna kawa i pyszna bułeczka z rana jakoś dziwnie mnie zregenerowała,pewnie głębokie błękitne niebo za oknem też,więc zamiast odsypiać zarwane ostatnio noce pognało mnie na Sokole.
Dlaczego na Sokole,bo robię to zawsze w grudniu gdy aura jest właśnie taka,tworzą się tam wtedy jakby dwa inne światy przylegające ściśle do siebie i przenika się je wciąż na przemian,fascynująca zabawa.
U progu Sokolej byłem gdzieś koło dziesiątej,całą drogę towarzyszy słońce na perfekcyjnym błękicie,ale tu inaczej,wysokość względna tej góry skutecznie odcina sporą połać terenu od najmniejszego choćby promyczka,jest siwo od szronu,lekko mgliście,trochę posępnie ale pięknie.
Pielgrzym
Załącznik:
1.JPG [ 158.89 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
i Bonifacy (Boniek)
Załącznik:
2.JPG [ 164.41 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Zachodnia ściana Bońka z Schoniskiem w Amfiteatrze w mocno chłodnym cieniu
Załącznik:
3.JPG [ 127.52 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
wystarczył tam obrót głowy o 180 stopni,lub kilka kroków by stanąć w absolutnie innym,zalanym słońcem świecie.
Załącznik:
4.JPG [ 198.04 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Na szczycie Bońka jest galeria widokowa,pierwszy cel,w taki dzień gdy tam jestem jest musowym punktem punktem programu,widoki stamtąd powalają.
Biakło,Lipówki,Zamek w Olsztynie z 70mm,dalej dziś zobaczyć niestety już nic się nie dało
Załącznik:
4b.JPG [ 59.99 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Słonko tam grzało przyjemnie,schodząc w dół natychmiast odczuwało się zmianę temperatury,wielu gada"to nie góry"ale i te swój klimat tworzą
Pólnocne zbocze Sokolej to dwie jaskinie które dziś również postanowiłem odwiedzić.
Ocienione,w mocno chłodnej aurze,dodające w postaci pary ciepłe powietrze z swego wnętrza
J.Pochyła
Załącznik:
5.JPG [ 158.54 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Załącznik:
6.JPG [ 202.97 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
oraz osławiona w 2014r.J.Studnisko,tu ogół może jedynie podziwiać to co widać na fotce.
Załącznik:
7.JPG [ 186.81 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Otoczenie Jaskini Koralowej słońcem zalene,bo góra już inna Pustelnica) i zbocze też inaczej wyeksponowane.
Załącznik:
8.JPG [ 162.8 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Załącznik:
9.JPG [ 168.59 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Powtórka z rozrywki,kilka kroków i zmiana aury,północno wschodni kraniec Pustelnicy pełny krasowych i szpatowych dziur.
Załącznik:
10.JPG [ 177.23 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Załącznik:
11.JPG [ 114.33 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Przedsionek J.Olsztyńskiej
Załącznik:
12.JPG [ 58.32 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Nasłonecznionym zboczem docieram do kolejnej strefy cienia który skrywa jaskinię robiącą na mnie największe wrażenie na Sokolich,do Jaskini Urwistej.Jest jak szyb do piekła,wielkich rozmiarów dziura kończąca się dla obserwatora ciemnymi nieznanymi czeluściami,posępnie cudowna,zawsze zachodzę w głowę jak ją sfotografować by zdjęcie choć trochę dawało wyobrażenie czym jest,i już wiem ale potrzebuje długiej tyki i pomocnika.
Tymczasem sama studnia to takie coś
Załącznik:
14.JPG [ 115.4 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Może taka forka przez barierkę wraz z otoczeniem nieco wniesie do wyobraźni
Załącznik:
13.JPG [ 119.76 KiB | Przeglądane 16860 razy ]
Potem poniosło mnie na Zamek bo szansa na pełnego łysego wisiała w powietrzu i udało się,ale o tym gdzie indziej i kiedy indziej.