Teraz jest 29 mar 2024, 12:08




Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2010, 00:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2005, 14:04
Posty: 1185
Lokalizacja: Częstochowa
Na początku zalinkuję viewtopic.php?f=15&t=2289&st=0&sk=t&sd=a&hilit=duszonki , bo warto ten odnośnik odwiedzić.
A teraz do sedna !
Znalazłem dzisiaj taki przepis na "Rosół Częstochowski":

* 1 niewielki kurczak
* 1 duża porcja włoszczyzny z kapustą
* 1-2 cebule
* 1 łyżka oleju
* 10 dag startego żółtego sera (mogą być dokładnie zmielone okrawki różnych serów, dostępne na wagę w supermarketach)
* 10 dag tartej bułki
* 2 czubate łyżki mąki
* 2 jajka
* garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek)
* 1 łyżka przyprawy typu vegeta
* szczypta tartej gałki muszkatołowej
* sól, pieprz, ziele angielskie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Włoszczyznę oczyścić i ze­trzeć na tarce z dużymi otworami lub drob­no poszatkować, dodać do cebuli, podlać łyżką wody i dusić na małym ogniu do chwili, gdy zmiękną i staną się przezroczys­te. Kurczaka umyć, dodać do jarzynek i za­lać siedmioma szklankami wody, dodać ziele angielskie i gotować na małym ogniu do miękkości. Przecedzić (mięso wykorzys­tać do przygotowania drugiego dania, a ja­rzynki - do kolacji). Ser wymieszać z prze­sianą mąką, tartą bułką, połową posiekanej zieleniny i żółtkami oraz gałką muszkato­łową. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą serową i formować małe kuleczki. Rosół zagotować z łyżką vegety, doprawić do smaku i wrzucić serowe kluseczki - kiedy wypłyną, będą ugotowane. Przed podaniem posypać pozostałą posiekaną zieleniną.


I nic by w tym dziwnego nie było gdyby nie to że o takiej zupie usłyszałem pierwszy raz :roll:, choć w Częstochowie mieszkam przez okres "dwóch pełnoletności".

Czy może ktoś coś takiego jadł ?

_________________
Pozdrawiam
Arek Klecz :: JuraTrek.eu


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 gru 2010, 06:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 maja 2007, 12:30
Posty: 3881
Lokalizacja: Pilica
Znam pochodzenie tej nazwy.Po przeczytaniu przepisu pomyślałem sobie "o Matko Boska !"

_________________
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni że spotykasz ich na każdym kroku...

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 gru 2010, 12:33 

Dołączył(a): 15 gru 2009, 15:13
Posty: 555
Lokalizacja: Częstochowa
Też nie słyszałem - rosół w Częstochowie to rosół i tyle. Kto i co do niego dorzuci to już jego inwencja - ja mogę go nazwać "Rosół Pilicki"


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2010, 14:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2005, 14:04
Posty: 1185
Lokalizacja: Częstochowa
Jožin napisał(a):
Też nie słyszałem - rosół w Częstochowie to rosół i tyle. Kto i co do niego dorzuci to już jego inwencja (...)

Tylko że jak wpiszesz w googlach nazwę rosół częstochowski to pojawiają się odnośniki do stron z powyższym przepisem (niekiedy lekko zmodyfikowanym). Ja go znalazłem w książce kucharskiej.
alkosander napisał(a):
Znam pochodzenie tej nazwy (...)

A mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy :roll:

_________________
Pozdrawiam
Arek Klecz :: JuraTrek.eu


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 gru 2010, 14:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 maja 2007, 12:30
Posty: 3881
Lokalizacja: Pilica
Cytuj:
A mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy :roll:

Już odpowiedziałem :wink:
Cytuj:
Po przeczytaniu przepisu pomyślałem sobie "o Matko Boska !"

_________________
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni że spotykasz ich na każdym kroku...

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 gru 2010, 21:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2005, 14:04
Posty: 1185
Lokalizacja: Częstochowa
:mrgreen:
Sorki nie załapałem :oops:

_________________
Pozdrawiam
Arek Klecz :: JuraTrek.eu


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 gru 2010, 21:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 maja 2007, 12:30
Posty: 3881
Lokalizacja: Pilica
Myślałeś o pachnącym rosole ... :P

_________________
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni że spotykasz ich na każdym kroku...

Towarzystwo Jurajskie
http://www.jura-pilica.com


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 21 gru 2010, 21:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6881
Lokalizacja: Śląsk
Co prawda to obrzeża Jury ale rzeczywiście ciekawostka :mrgreen:
http://www.mmlublin.pl/blog/entry/2632/ ... +ryby.html


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 gru 2010, 22:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2005, 14:04
Posty: 1185
Lokalizacja: Częstochowa
Prusicko to dość często odwiedzane miejsce przez Częstochowian. Ja jeszcze nie byłem i raczej nie pojadę...
...nie miałbym serca ! :cry:

_________________
Pozdrawiam
Arek Klecz :: JuraTrek.eu


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 19 maja 2011, 16:54 

Dołączył(a): 09 lut 2007, 17:06
Posty: 79
Lokalizacja: Olkusz
Chciałam odnowić temat, jeśli Administrator uzna, że lepiej by było założenie nowego tematu, proszę przenieść :)


Czy znają Państwo jeszcze jakieś inne potrawy tradycyjne dla naszego regionu,
ewentualnie takie które robiło się tylko u Was w domu, na Jurze ?
Chodzi mi o tradycyjne, oryginalne receptury (a także oryginalne sposoby przyrządzania potraw ogólnie znanych, np. specyficzne sposoby pieczenie chleba przez babcie, unikatowe dodatki, itp.), być może ukryte wśród rodzinnych pamiątek, proszę poszperać w pamięci :)
Z góry dziękuję :)

P.S.
Na forum doszukałam się tylko tego (i też niektórych "tradycyjność" poddawana w wątpliwość ;) ) :

- prażonki, pieczonki, duszonki - viewtopic.php?f=15&t=2289
- zupa żarczanka - viewtopic.php?f=15&t=755
- rosół ( z tego tematu powyżej), oraz
- chleb tatarczuch - viewtopic.php?f=16&t=251&p=879&hilit=potrawy+regionalne#p879

_________________
http://krupniczka.blogspot.com


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2011, 17:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 3061
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Moja babcia zawsze na święta robiła pasztet. A że była ze Sławkowa to może tutaj być.
Pasztet był tylko na święta, bo zawsze musiała szukać chętnych do trzykrotnego przemielenia maszynką kilku kg mięsa.
Pasztet mógł być różnego rodzaju w zależności od wkładu.
Mógł być z zająca albo z innym wkładem.

Przepis prosty, efekt wyjściowy bardziej niż doskonały.

1kg łopatki
1/2 kg boczku świerzego
1 kg wołowego
3/4 kg wątroby wieprzowej
3/4 kg watróbek, serc, żoładków drobiowych lub królik zając albo bóg wie, co jeszcze
grzyby suszone, główka czosnku, cebula
5 jajek
sól, pieprz, przyprawy

Całość udusić aż będzie prawie gulaszowate i miękkie, przekręcić przez maszynkę do mięsa 3 razy, wbić jajka, wymieszać, piec wformach wyłożonych bułką tartą według gustu aż się przypiecze.


Sam robię dalej ten pasztet na Boże Narodzenie.

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 19 maja 2011, 21:51 

Dołączył(a): 09 lut 2007, 17:06
Posty: 79
Lokalizacja: Olkusz
Dziękuję sandwich. Dokładnie o coś takiego mi chodziło.
I czekam na więcej przepisów, patentów kulinarnych z Jury :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A propos tatarczucha, o którym pisał Michał tutaj: viewtopic.php?f=16&t=251&p=879&hilit=potrawy+regionalne#p879

W innym tekście na ten temat (tutaj http://czestochowa.gazeta.pl/czestochow ... _czym.html ) znalazłam też inne potrawy wymieniane jako nasze regionalne, a mianowicie:

"chleb tatarczuch, żareckie obwarzanki odpustowe, kapusta z grochem po częstochowsku, chleb "herbski", ciulim lelowski, złotopotocki karp smażony, złotopotocki pstrąg z rusztu, miód z nektaru kwiatów jurajskich, racuchy drożdżowe, jurajski żur na grzybach"

Czy są komuś z Państwa znane któreś z nich, ewentualnie inne regionalne z domów rodzinnych ? Proszę o przepisy, "patenty", jak wyżej :)

_________________
http://krupniczka.blogspot.com


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 cze 2012, 18:12 

Dołączył(a): 29 mar 2010, 12:45
Posty: 58
nie wiem czy to jako produkt regionalny możemy zaliczyć....
miód... nie wiem czy wy też macie takie zdanie, ale miód z jurajskich pasiek ma delikatnie kwaśny smak co jest rewelacyjne i do tej pory nigdy nie spotkałem takiego miodu w innych częściach polski. ( miód wielokwiatowy, z pasiek pszczelarzy amatorów )


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 lip 2012, 08:58 

Dołączył(a): 26 sty 2012, 19:17
Posty: 812
post skasowany na życzenie usera /Michał


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 sty 2023, 13:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6881
Lokalizacja: Śląsk
Delikatesy myszkowskie? Zdjęcie z https://twitter.com/RickyMartin079/stat ... 5307521024


Załączniki:
myszków.png
myszków.png [ 375.87 KiB | Przeglądane 5123 razy ]
Gora
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Teraz jest 29 mar 2024, 12:08


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkownikow i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątkow
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postow
Nie możesz usuwać swoich postow
Nie możesz dodawać załącznikow

Szukaj:

Informujemy, iż forumjurajskie.pl w celu zapewnienia pełnej funkcjonalności używa pliki cookies.
Więcej informacji na ten temat w linku: Polityka prywatności

Wydawnictwo

Kajakiem

Sklep Arsenał

Jura Paintball Silesia

JuraInfo.pl - noclegi na Jurze


ForumJurajskie.pl służy pogłębianiu wiedzy o Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, oraz okolicznych regionach m.in. Obniżeniu Górnej Warty, Jurze Wieluńskiej, Progu Lelowskim, itd.
Poruszane jest tu całe spektrum zagadnień związanych z historią, etnografią, kulturą, środowiskiem przyrodniczym, oraz turystyką i krajoznawstwem obszaru Jury Polskiej.
Możesz zaprezentować jurajskie zdjęcia, zapytać o bazę noclegową, wybrać najciekawszą trasę wycieczki, czy też dowiedzieć się o mniej znanych miejscach.

Właściciel ForumJurajskie.pl / JuraPolska nie bierze odpowiedzialności za treści zamieszczane na forum przez użytkowników,
jednocześnie zastrzega sobie prawo do usunięcia wpisów naruszających zapisy regulaminu forum.
Kontakt z administratorem forum - zobacz tutaj.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL