Jurajskie Forum Dyskusyjne
http://forumjurajskie.pl/

Potrawa regionalna - zupa żarczanka [GW]
http://forumjurajskie.pl/viewtopic.php?f=15&t=755
Strona 1 z 1

Autor:  Michał [ 17 lip 2006, 20:04 ]
Tytuł:  Potrawa regionalna - zupa żarczanka [GW]

Gazeta.pl > Częstochowa > Aktualności >
Potrawa regionalna - zupa żarczanka

Potrawa regionalna - zupa żarczanka
Artur Kucharski 17-07-2006

Podczas niedzielnego festynu w Żarkach częstowano gości regionalnym przysmakiem - żarczanką. Cóż to takiego?
Kto chce wiedzieć, jak smakuje to danie, może je zrobić samemu. Jeśli zakisi żur we wtorek, w sobotę będzie jadł. - Przy takich upałach, jakie mamy teraz, wystarczy, żeby żur postał cztery dni - mówi Leokadia Grzybek, kucharka z żareckiej parafii św. Szymona i Judy Tadeusza. To ona na niedzielnym festynie w Żarkach przyrządziła zupę i częstowała wszystkich zainteresowanych. - Potem należy przygotować wywar na boczku i kościach, zalać żurem, przyprawić czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i majerankiem. Posolić do smaku i dodać maggi. Podawać z ugotowaną w zupie kiełbasą.

Żarczanka pani Leokadii smakowała szczególnie mężczyznom - chwalili ją za to, że jest ostra i kwaśna. Do jej przygotowania autorka zużyła 50 litrów żuru i 100 kiełbasek. Pomagały panie: Lidia Nowakowska, Krystyna Marszałek, Krystyna Szymusińska oraz Janina Trzeciakowska.

Autor:  labeo [ 19 lip 2006, 06:39 ]
Tytuł:  Re: Potrawa regionalna - zupa żarczanka [GW]

Toż to zwykły żur, jaki moja żona przygotowuje mi na kaca ;) a nie żadna żarczanka. Ktoś coś na siłę kit wciska.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/