NaszeMiasto.pl > Zawiercie > Aktualności >
Akademia Kulinarna po staropolsku
Cytuj:
Akademia Kulinarna po staropolsku
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej oficjalnie rozpoczęła działalność w Lgocie Murowanej w powiecie zawierciańskim. Prezesem Akademii jest Wiesław Ambros, który kieruje także niedawno powołaną Śląską Kapitułą Smaku. Wiesław Ambros jest znanym w Polsce i za granicą szefem kuchni. Specjalizuje się w kuchni staropolskiej i myśliwskiej.
- Stowarzyszenie skupia szefów kuchni, restauratorów, działaczy kultury, historyków z całego kraju i zza granicy. Ma charakter ogólnopolski. Mamy zamiar promować kuchnię polską, stare receptury - zapewnia Wiesław Ambros.
Akademia planuje m.in. współpracę z kołami gospodyń, pokazy kulinarne dla publiczności, organizację imprez.
- Najważniejsze to propagowanie polskiej kuchni regionów. Mamy bardzo bogate korzenie, jeśli chodzi o kuchnię. Przecież zamieszkiwały na naszym terenie różne narody od Tatarów, Rusinów począwszy, do choćby dworu królowej Bony. To wszystko złożyło się na bogactwo tej kuchni. Zamierzamy to propagować, czyniąc z kuchni polskiej turystyczną atrakcję - twierdzi prezes Ambros.
Anna Dziedzic - POLSKA Dziennik Zachodni