Jurajskie Forum Dyskusyjne http://forumjurajskie.pl/ |
|
Gmina ma zamiar zastrzec prażonki porębskie w... [DZ] http://forumjurajskie.pl/viewtopic.php?f=16&t=250 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Michał [ 14 paź 2005, 21:00 ] |
Tytuł: | Gmina ma zamiar zastrzec prażonki porębskie w... [DZ] |
NaszeMiasto.pl > Zawiercie > Wydarzenia >Gmina ma zamiar zastrzec prażonki porębskie w Unii Europejskiej jako potrawę regionalną Dziennik Zachodni - Piątek, 14 października 2005r. Nabiera tempa procedura związana z zastrzeżeniem prażonek porębskich w Unii Europejskiej jako lokalnej potrawy regionalnej. O pomyśle dotyczącym zastrzeżenia receptury i nazwy pisaliśmy w DZ przed kilkoma tygodniami przy okazji III Światowego Festiwalu Prażonek w Porębie. Wtedy to obecna na imprezie eurodeputowana Małgorzata Handzlik zobowiązała się, że zajmie się sprawą i będzie ją pilotować. Eurodeputowana pilotuje sprawę — Słowa dotrzymała. Czekamy teraz na wniosek z Brukseli, który wypełnimy i odeślemy. Zamierzamy złożyć wniosek o zarejestrowanie tych prażonek jako „Prażonek porębskich” z podstawową recepturą, która właśnie daje ten niepowtarzalny smak — mówi Jan Macherzyński, burmistrz Poręby. Porębianie twierdzą, że kociołki do pieczenia prażonek wyprodukowane w Fabryce Urządzeń Mechanicznych w ich mieście są niepowtarzalne i charakterystyczne, tak jak sama potrawa. Zgodnie ze starymi przekazami mieszkańców Poręby to tu narodziła się tradycja związana z przygotowywaniem prażonek, to tu także jako pierwsza FUM Poręba zaczęła produkować garnki. Byli pierwsi Władze Poręby zdają sobie sprawę z tego, że po zarejestrowaniu „Porębskich prażonek” w Unii z pewnością odezwą się też mieszkańcy innych miejscowości, które także mogą sobie rościć prawo do tej nazwy. — Jeśli tego nikt wcześniej nie zarejestrował, to przecież nie jest to nasza wina — dodaje burmistrz Macherzyński. Organizują festiwal Podstawowa receptura porębskich prażonek obejmuje kilka składników. Najważniejsze są ziemniaki, cebula i kiełbasa oraz boczek. Tradycją stał się festiwal prażonek organizowany w Porębie. Zwykle odbywa się na początku września. Wówczas największą atrakcją oprócz konkursu na najsmaczniejsze prażonki jest największy wyprodukowany w Polsce garnek do przygotowywania prażonek. Potrawy mogą z niego spróbować wszyscy uczestnicy festiwalu. W kociołku mieści się bowiem około 500 porcji tego pysznego dania. Gmina przez dwa lata dopracowała recepturę prażonek przygotowywanych w wielkim garnku. Anna Dziedzic - Dziennik Zachodni |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |