Jurajskie Forum Dyskusyjne
http://forumjurajskie.pl/

Gmina ma zamiar zastrzec prażonki porębskie w... [DZ]
http://forumjurajskie.pl/viewtopic.php?f=16&t=250
Strona 1 z 1

Autor:  Michał [ 14 paź 2005, 21:00 ]
Tytuł:  Gmina ma zamiar zastrzec prażonki porębskie w... [DZ]

NaszeMiasto.pl > Zawiercie > Wydarzenia >Gmina ma zamiar zastrzec prażonki porębskie w Unii Europejskiej jako potrawę regionalną
Dziennik Zachodni - Piątek, 14 października 2005r.

Nabiera tempa procedura związana z zastrzeżeniem prażonek porębskich w Unii Europejskiej jako lokalnej potrawy regionalnej. O pomyśle dotyczącym zastrzeżenia receptury i nazwy pisaliśmy w DZ przed kilkoma tygodniami przy okazji III Światowego Festiwalu Prażonek w Porębie. Wtedy to obecna na imprezie eurodeputowana Małgorzata Handzlik zobowiązała się, że zajmie się sprawą i będzie ją pilotować.

Eurodeputowana pilotuje sprawę
— Słowa dotrzymała. Czekamy teraz na wniosek z Brukseli, który wypełnimy i odeślemy. Zamierzamy złożyć wniosek o zarejestrowanie tych prażonek jako „Prażonek porębskich” z podstawową recepturą, która właśnie daje ten niepowtarzalny smak — mówi Jan Macherzyński, burmistrz Poręby.
Porębianie twierdzą, że kociołki do pieczenia prażonek wyprodukowane w Fabryce Urządzeń Mechanicznych w ich mieście są niepowtarzalne i charakterystyczne, tak jak sama potrawa. Zgodnie ze starymi przekazami mieszkańców Poręby to tu narodziła się tradycja związana z przygotowywaniem prażonek, to tu także jako pierwsza FUM Poręba zaczęła produkować garnki.

Byli pierwsi
Władze Poręby zdają sobie sprawę z tego, że po zarejestrowaniu „Porębskich prażonek” w Unii z pewnością odezwą się też mieszkańcy innych miejscowości, które także mogą sobie rościć prawo do tej nazwy.

— Jeśli tego nikt wcześniej nie zarejestrował, to przecież nie jest to nasza wina — dodaje burmistrz Macherzyński.

Organizują festiwal
Podstawowa receptura porębskich prażonek obejmuje kilka składników. Najważniejsze są ziemniaki, cebula i kiełbasa oraz boczek. Tradycją stał się festiwal prażonek organizowany w Porębie. Zwykle odbywa się na początku września. Wówczas największą atrakcją oprócz konkursu na najsmaczniejsze prażonki jest największy wyprodukowany w Polsce garnek do przygotowywania prażonek. Potrawy mogą z niego spróbować wszyscy uczestnicy festiwalu. W kociołku mieści się bowiem około 500 porcji tego pysznego dania. Gmina przez dwa lata dopracowała recepturę prażonek przygotowywanych w wielkim garnku.

Anna Dziedzic - Dziennik Zachodni

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/