Jurajskie Forum Dyskusyjne
http://forumjurajskie.pl/

Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej... [DZ]
http://forumjurajskie.pl/viewtopic.php?f=16&t=251
Strona 1 z 1

Autor:  Michał [ 14 paź 2005, 21:04 ]
Tytuł:  Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej... [DZ]

NaszeMiasto.pl > Myszków > Wydarzenia > Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej dla żareckiego tatarczucha
Dziennik Zachodni - Piątek, 14 października 2005r.

Chleb tatarczuch wypiekany przez Jadwigę Plesińską z Żarek zwyciężył w konkursie Potrawa Regionalna organizowanym przez Częstochowską Organizację Turystyczną. 18 października w Światowym Dniu Turystyki zostanie przyznany certyfikat produktu turystycznego.

Konkurs organizowany jest po raz pierwszy. Ma na celu wyróżnienie i popularyzację najlepszych potraw regionalnych opartych na własnych lub dawnych recepturach związanych z kuchnią regionalną i staropolską. Burmistrz Miasta i Gminy Żarki Klemens Podlejski zgłosił chleb tatarczuch, od lat wypiekany przez Jadwigę Plesińską, w kategorii potrawy według własnych receptur, które mogą być promowane jako potrawy regionalne.

- Tatarczuch to chleb wypiekany z mąki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden chleb waży około 7 kilogramów. Jest ciemny i ma słodki smak. Jest to zasługa mąki oraz proporcji dodawanych składników – mówi Jadwiga Plesińska.

Jury konkursu w składzie: prezes Częstochowskiej Organizacji Turystycznej Elżbieta Trzeciak, prezydent Częstochowy Tadeusz Wrona, przewodniczący Związku Gmin Jurajskich Adam Markowski, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta w Częstochowie Teresa Kaczor, przedstawiciel sanktuarium jasnogórskiego ojciec Sebastian Matecki uznali, iż tatarczuch zasługuje na certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej. Będzie promowany przez tę organizację na stoiskach regionalnych podczas turystycznych targów krajowych i zagranicznych, w wydawnictwach promocyjnych oraz na turystycznym portalu internetowym.

Dla kogo tatarczuch

Chleb utrzymuje wilgotność przez siedem dni. Jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie. Jest sprzedawany na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach Zawsze można go kupić na jarmarku w Żarkach.Już nagradzany

Tatarczuch wypiekany przez Jadwigę Plesińską z Żarek otrzymał w 2001 roku pierwszą nagrodę w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

Magdalena Kisiel - Dziennik Zachodni

Autor:  chleb [ 17 paź 2005, 20:55 ]
Tytuł:  Re: Certyfikat Częstochowskiej Organizacji Turystycznej... [DZ]

W dzieciństwie wizytując okoliczne jarmarki zawsze kupowałem sobie pajdę chleba tzw. "tatarczucha"

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/