Teraz jest 19 wrz 2018, 04:48




Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 07 paź 2012, 08:36 

Dołączył(a): 26 sty 2012, 19:17
Posty: 812
post skasowany na życzenie usera /Michał


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 08:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 wrz 2012, 19:06
Posty: 12
Lokalizacja: ZD-WOLA
Bierz Pentaxa [mam i ja] dużo pytań zobcz na http://pentax.org.pl/search.php


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 10:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6284
Lokalizacja: Śląsk
peterka71 napisał(a):
zastanawiam się nad 3 modelami Pentax kr, Nikon 3200, oraz Nikon 5100.


5100 w tej cenie.

peterka71 napisał(a):
Doczytałem że nikony mają wbudowane podpowiedzi dla raczkującego fotografa..jak to się sprawcza w praktyce?

To żadna zaleta, dużo lepiej posiedzieć z kimś parę minut i będziesz wiedział o co chodzi, przeczytać instrukcję.

peterka71 napisał(a):
Jeżeli chodzi o pentaxa,to czy gniazda mocowania są takie same jak w nikonie?


Nie.
peterka71 napisał(a):
Canon ma już chyba 3 systemy mocowań/bezsensu/..są jakieś przejściówki?


Są, ale przejściówka = ostrzenie ręczne i inne utrudnienia
peterka71 napisał(a):
Na forach obiektywy Sigmy nazywane są pogardliwie ,, kundlowatymi",byłoby aż tak źle?


Sigma jak każdy producent ma obiektywy słabe, dobre i świetne.

peterka71 napisał(a):
Dawno temu miałem prakticę MTL z obiektywem o jasności 1.2..pytanie :
Czy są możliwości współpracy obiektywów ,,analogowych" z nowoczesnymi lustrzankami.Jak z ustawianiem ostrości?


Ona ma mocowanie m42 czyli podłączysz do P/C/N przez przejściówkę, najłatwiej i najwięcej funkcji będzie z P. Ostrość wszędzie ręcznie.

peterka71 napisał(a):
I jeszcze jedno: jak przeliczyć parametr obiektywu 200 na krotność zoomu kompaktowego?
Proszę o łopatologiczne tłumaczenie:jest jakiś współczynnik 1,3 lub 1.5 i coś się mnoży chyba?


http://www.fotopolis.pl/index.php?n=520 ... -obiektywu

:twisted: , tak naprawdę jest to proste.

peterka71 napisał(a):
Jakie są wady i zalety obiektywu 18-300?/oprócz dyskomfortu :wink:


Cena.

peterka71 napisał(a):
Ogólnie:szukam aparatu który zrobi fajne zdjęcia a ja się nie pogubię w mnogości programów i funkcji itp.


Zostań z kompaktem :P .


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 11:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lut 2009, 18:25
Posty: 1844
Lokalizacja: Jura Płn
peterka71 napisał(a):
Przyznaję się bez bicia że 90proc zdjęć robię w trybie automatu/jedne wychodzą inne nie/.
.

To nie widzę sensu używania lustrzanki bo moja na automacie robi felerne zdjęcia. Proponuję kupić dobrego kompakta albo jakąś hybrydę.

_________________
Kill on tour '(^^)'
ObrazekObrazekObrazek


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 11:30 

Dołączył(a): 26 sty 2012, 19:17
Posty: 812
post skasowany na życzenie usera /Michał


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 11:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6284
Lokalizacja: Śląsk
Lustrzanka jest właśnie po to by zrobić zdjęcia błyskawicznie, do tego jest stworzona :P . Obsługa jest banalna, tylko trzeba wiedzieć o co chodzi. Może będzie jakaś wycieczka forumowa (kiedyś bywały) to się spotkamy i pomacasz, zobaczysz o co biega.


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 11:40 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lut 2009, 18:25
Posty: 1844
Lokalizacja: Jura Płn
Robert napisał(a):
Lustrzanka jest właśnie po to by zrobić zdjęcia błyskawicznie,

Tak szybkość migawki jest dużo lepsza ale czas ustawień w praktyce co za tym idzie wykonanie zdjęcia dłuższy niż w małpkach

_________________
Kill on tour '(^^)'
ObrazekObrazekObrazek


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 11:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6284
Lokalizacja: Śląsk
Skądże, lustro jest dużo szybsze do ustawienia, przynajmniej takie, które ma dużo przycisków/pokręteł wyciągniętych na obudowę.


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 11:53 

Dołączył(a): 26 sty 2012, 19:17
Posty: 812
post skasowany na życzenie usera /Michał


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 11:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lut 2009, 18:25
Posty: 1844
Lokalizacja: Jura Płn
Ja się z Tobą nie zgodzę - w kompakcie przekręcałem tylko pokrętło na odpowiedni tryb i ustawiałem odpowiedni bilans po czym przez całą wycieczkę żeby zrobić zdjęcie wciskałem tylko spust, na lustrze przed zrobieniem każdego zdjęcia trzeba ustawiać czasy , przesłony...

_________________
Kill on tour '(^^)'
ObrazekObrazekObrazek


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 12:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6284
Lokalizacja: Śląsk
Peterka- opinie wiele Ci nie dadzą, jeśli nie masz rozeznania w temacie, którego dotyczą. Lustro powinno być wyższej klasy niż entry level by móc docenić jego zalety. Świadomy użytkownik zrobi zdjęcie byle czym, choć niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć, w drugą stronę jest trudniej.

Jak chcesz aparat, dzięki któremu będziesz się rozwijał ale dość uniwersalny to polecam startować od takich zestawów :

Nikon D90 + AF-S 18-105mm VR
http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa ... m-vr,8134s
Canon EOS 600D + EF 18-135mm IS
http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa ... 6gb,15838s

Kill napisał(a):
Ja się z Tobą nie zgodzę - w kompakcie przekręcałem tylko pokrętło na odpowiedni tryb i ustawiałem odpowiedni bilans po czym przez całą wycieczkę żeby zrobić zdjęcie wciskałem tylko spust,


To samo masz w lustrzance, włączasz auto albo SCN i lecisz jak idiotenkamerą.

Kill napisał(a):
na lustrze przed zrobieniem każdego zdjęcia trzeba ustawiać czasy , przesłony...


Na wycieczce ustawiam sobie Av, takie przy jakim danym szkle jest najlepsza jakość i sobie pstrykam, nic nie muszę zmieniać. Jak chcę zrobić specjalne ujęcie to ustawiam, dzięki o wiele lepszej ergonomii trwa to dużo szybciej niż podobna operacja w kompakcie i nie tylko - miałem w rękach Nexa 5 - menu masakra :mrgreen: .


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 12:46 

Dołączył(a): 08 lut 2005, 10:43
Posty: 8170
Lokalizacja: Włodowice
Tak jak wyżej naskrobał Robert - tryb Av, ustawiasz przesłonę jaka Ci pasuje do szkła/warunków/przewidywanych sytuacji i lecisz...

A żeby zapewnić sobie możliwość szybkiego zapanowania to na jednej rolce ustawiasz zmianę przesłony a na drugiej czułość ISO i w takiej konfiguracji (dodatkowo korekcja ekspozycji - przycisk+rolka) masz pełną kontrolę nad sprzętem w 95% sytuacji. Nie ma opcji by kompakt był szybszy, nie dość że dłużej się uruchamia to jeszcze wolny AF i brak możliwości szybkiej korekty parametrów.

WB nie ma się co przejmować, bo kontrolujesz go przy wywoływaniu RAWa.

_________________
JuraPolska.com - z nami poznasz Jurę - usługi przewodnickie, wycieczki piesze, rowerowe po Jurze K-Cz; spływy kajakowe Pilicą, Liswartą, Nidą.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.
Towarzystwo Jurajskie


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 12:47 

Dołączył(a): 26 sty 2012, 19:17
Posty: 812
post skasowany na życzenie usera /Michał


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 13:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lut 2009, 18:25
Posty: 1844
Lokalizacja: Jura Płn
Przyznam się że z trybu Av jeszcze na lustrzance nie korzystałem, ISO ma zawsze na auto czy to lustro czy kompakt.
AF to puki co mnie bardziej wkurza na lustrzance bo czasem go w ogóle nie łapie co mi się w kompakcie praktycznie nie zdarzało i co mnie jeszcze denerwuje to ten rozmiar plików w cr2 na dysku :|

_________________
Kill on tour '(^^)'
ObrazekObrazekObrazek


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 paź 2012, 13:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2947
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
A ja mam odmienny problem.
Wiem, co chcę, tylko nie mam sponsora. :D
Ok. 3900.
W tej cenie najlepszy wybór to Nikon D7000 + 18-105 VR

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Teraz jest 19 wrz 2018, 04:48


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkownikow i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątkow
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postow
Nie możesz usuwać swoich postow
Nie możesz dodawać załącznikow

Szukaj:
cron

Zgodnie z nowelizacją prawa telekomunikacyjnego informujemy, iż forumjurajskie.pl w celu zapewnienia pełnej funkcjonalności używa pliki cookies.
Więcej informacji na ten temat w linku: Polityka prywatności


Strony współpracujące:

JuraPolska    Towarzystwo Jurajskie    Jurajska Informacja Turystyczna    Jura-Pilica.com    Związek Gmin Jurajskich

Jaskinie Jury    Jurajska Strona Alferka    Ojcowski Park Narodowy - informator turystyczny

it-jura.pl    Jurajski Serwis Turystyczny    jura.eko.org.pl   Informator Turystyczny Ojcow.pl   JuraInfo.pl - noclegi na Jurze


Wydawnictwo

Zamek

Towarzystwo

Kajakiem

Sklep Arsenał

Jura Paintball Silesia

JuraInfo.pl - noclegi na Jurze

Malamuty w Potrzebie


ForumJurajskie.pl służy pogłębianiu wiedzy o Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, oraz okolicznych regionach m.in. Obniżeniu Górnej Warty, Jurze Wieluńskiej, Progu Lelowskim, itd.
Poruszane jest tu całe spektrum zagadnień związanych z historią, etnografią, kulturą, środowiskiem przyrodniczym, oraz turystyką i krajoznawstwem obszaru Jury Polskiej.
Możesz zaprezentować jurajskie zdjęcia, zapytać o bazę noclegową, wybrać najciekawszą trasę wycieczki, czy też dowiedzieć się o mniej znanych miejscach.

Właściciel ForumJurajskie.pl / JuraPolska nie bierze odpowiedzialności za treści zamieszczane na forum przez użytkowników,
jednocześnie zastrzega sobie prawo do usunięcia wpisów naruszających zapisy regulaminu forum.
Kontakt z administratorem forum - zobacz tutaj.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL