Teraz jest 23 paź 2018, 18:54




Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lis 2012, 20:13 

Dołączył(a): 26 sty 2012, 19:17
Posty: 812
post skasowany na życzenie usera /Michał


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2012, 07:30 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Fajne jest zakładanie wątków dla samego zakładania :mrgreen: , więc może ja zacznę konkretnie.

Interesuje mnie czy opcji odszumiania w menu pentaxa dla wysokich ISO i długich czasów jest lepsza niż odszumianie programowe?

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 14 lis 2012, 07:45 

Dołączył(a): 26 sty 2012, 19:17
Posty: 812
post skasowany na życzenie usera /Michał


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2012, 08:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wolę zadwać pytania kolegom, niż brnąć przez profesjonalny bełkot, z którego mało rozumiem.

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 14 lis 2012, 10:01 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6298
Lokalizacja: Śląsk
Co innego odszumianie dla długich czasów, wtedy aparat robi drugie zdjęcie i odejmuje szum, a co innego odszumianie dla wysokiego iso. Nie wiem czy w K-5 da się wyłączyć robienie ciemnej klatki, to bym zostawił, natomiast rawy mają być rawami i sam bym je obrabiał od początku do końca.


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2012, 16:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lut 2005, 20:09
Posty: 197
Lokalizacja: Zawiercie
Z mojego doświadczenia ( i na logikę) wynika, że zawsze komputer obrobi dany efekt lepiej niż wbudowane procesy w samym aparacie. Wynika to chociażby z większej mocy obliczeniowej komputera.
Jakiś czas temu używałem programu Noise Ninja do usuwania efektów typu szum, programik radzi sobie moim zdaniem fantastycznie ... http://www.dobreprogramy.pl/Noise-Ninja ... 21511.html

_________________
SERWIS NARCIARSKI
BIKER-STORE.PL Twój internetowy sklep rowerowy


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 08:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pytanie na szybko


Gdzie w Pentax Utility jest masowa zmiana wielkości zdjęć i zachowanie do jpega?

Co oznaczają poszgólne funkcje poniżej(większość wiem)
i co to jest powyżej nad diagramem i dlaczego nieaktywne.

Gdzie można grzebać w ostrości i przejrzystości zdjęcia.


Załączniki:
pentaxutil.JPG
pentaxutil.JPG [ 27.74 KiB | Przeglądane 5131 razy ]

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl
Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 09:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Te dwa najwyższe nieaktywne już odkryłe. To przy fotografii czarno białej.
Fajne efekty.


Jak mi ktoś znajdzie hurtową zmianę wielkości zdjęcia przy zapisie, to do photoshopa nie wracam.

:mrgreen:

W połączeniu z aparatem to jest geniealne rozwiązanie.


Załączniki:
z niebieskiego pasma
pociag.jpg
pociag.jpg [ 317.94 KiB | Przeglądane 5125 razy ]
Czarno białe z podczerwonego pasma
_IGP1097.jpg
_IGP1097.jpg [ 327.08 KiB | Przeglądane 5125 razy ]

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl
Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 10:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6298
Lokalizacja: Śląsk
Pod ręką mam tylko silkypixa ale to to samo mniej więcej.

File, zaznaczasz pliki do zmniejszenia
batch development for selected scene
basic setting
image size to save
wybierasz fit to designated size

pokazuje się okienko z rozdzielczością


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 10:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Nie bardzo. Nie ma tam nic takiego.
Jedynie można ustawić wielkość przy save as, ale to jest dostępne tylko dla pojedynczego zdjęcia.

Co to za program, który opisujesz. Do czego i skąd go można wziąć?

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 10:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6298
Lokalizacja: Śląsk
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/

Sotf do K-5 powstaje na jego bazie, wieczorem spojrzę na kompa ale coś mi się zdaje, że się nie przyłożyłeś :P . To co dostajemy na płycie jest wersją polską, bo nie pamiętam ? Jakie masz opcje w menu plik/file ? Możesz wrzucić print screena ?


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 10:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Do K-5 jest tylko wersja angielska.


Załączniki:
pentaxUtil1.jpg
pentaxUtil1.jpg [ 24.13 KiB | Przeglądane 9079 razy ]

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl
Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 11:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 05 kwi 2006, 12:14
Posty: 6298
Lokalizacja: Śląsk
Próbowałeś tak http://www.pentaxforums.com/forums/digi ... ssing.html ?


Gora
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 11:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2007, 20:29
Posty: 2959
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
To służy do zastosowania tych samych ustawień światła kolorów i innych do wszystkich zbiorczo wybranych RAWów. Niestety nie ma to nic wspólnego z eksportem do jpegow.

_________________
-------------------------------------------------------------------
http://www.towarzystwojurajskie.pl/
strona domowa:
http://www.sa.wicz.pl


Gora
 Zobacz profil WWW  
 
PostNapisane: 20 lis 2012, 18:39 

Dołączył(a): 26 sty 2012, 19:17
Posty: 812
post skasowany na życzenie usera /Michał


Gora
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Teraz jest 23 paź 2018, 18:54


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkownikow i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątkow
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postow
Nie możesz usuwać swoich postow
Nie możesz dodawać załącznikow

Szukaj:

Zgodnie z nowelizacją prawa telekomunikacyjnego informujemy, iż forumjurajskie.pl w celu zapewnienia pełnej funkcjonalności używa pliki cookies.
Więcej informacji na ten temat w linku: Polityka prywatności


Strony współpracujące:

JuraPolska    Towarzystwo Jurajskie    Jurajska Informacja Turystyczna    Jura-Pilica.com    Związek Gmin Jurajskich

Jaskinie Jury    Jurajska Strona Alferka    Ojcowski Park Narodowy - informator turystyczny

it-jura.pl    Jurajski Serwis Turystyczny    jura.eko.org.pl   Informator Turystyczny Ojcow.pl   JuraInfo.pl - noclegi na Jurze


Wydawnictwo

Zamek

Towarzystwo

Kajakiem

Sklep Arsenał

Jura Paintball Silesia

JuraInfo.pl - noclegi na Jurze

Malamuty w Potrzebie


ForumJurajskie.pl służy pogłębianiu wiedzy o Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, oraz okolicznych regionach m.in. Obniżeniu Górnej Warty, Jurze Wieluńskiej, Progu Lelowskim, itd.
Poruszane jest tu całe spektrum zagadnień związanych z historią, etnografią, kulturą, środowiskiem przyrodniczym, oraz turystyką i krajoznawstwem obszaru Jury Polskiej.
Możesz zaprezentować jurajskie zdjęcia, zapytać o bazę noclegową, wybrać najciekawszą trasę wycieczki, czy też dowiedzieć się o mniej znanych miejscach.

Właściciel ForumJurajskie.pl / JuraPolska nie bierze odpowiedzialności za treści zamieszczane na forum przez użytkowników,
jednocześnie zastrzega sobie prawo do usunięcia wpisów naruszających zapisy regulaminu forum.
Kontakt z administratorem forum - zobacz tutaj.

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL