Jurajskie Forum Dyskusyjne
http://forumjurajskie.pl/

Grzyby
http://forumjurajskie.pl/viewtopic.php?f=8&t=3507
Strona 6 z 8

Autor:  Marianowski [ 27 lis 2019, 05:58 ]
Tytuł:  Grzyby

koles napisał(a):
Na forum grzybowym sugerują łuskwiaka, rzeczywiście łuskwiak ognisty jest podobny, tylko kolor się nie zgadza.

Obrazek pochodzi z portalu: https://galeria.nagrzyby.pl/d/979983-1/PICT0043.jpg
Załącznik:
PICT0043.jpg
PICT0043.jpg [ 95.5 KiB | Przeglądane 3475 razy ]

Tak wygląda łuskwiak ognisty.Łuskwiaki to bardzo popularne grzyby,łuskwiaki złotawe na Jurze są bardzo powszechne,bez problemu jesienią całymi koloniami dostrzeżemy je na bukowych pniach.
Może ten Twój to "staruszek w powolnej agonii" stąd mylący odcień i ogólnie wygląd,ja sugerując się tą "wełną" zwisającą z osobnika którego sfotografowałeś nie wpadłem na pomysł że to łuskwiak bo nigdy takiego nie widziałem.
Gratuluje wyjątkowego znaleziska :)

Autor:  sandwich [ 28 lis 2019, 05:50 ]
Tytuł:  Grzyby

Obstawiam to

https://kudlacek.estranky.cz/fotoalbum/ ... GbO_g_FmNk

Autor:  koles [ 28 lis 2019, 07:20 ]
Tytuł:  Grzyby

No i to chyba jest strzał w dziesiątkę!

Autor:  Marianowski [ 28 lis 2019, 08:48 ]
Tytuł:  Grzyby

Sandwicz SZACUN :)

Autor:  koles [ 28 lis 2019, 10:34 ]
Tytuł:  Grzyby

Dla potomności, pod linkiem kolegi sandwich jest Psathyrella caput-medusae, kruchaweczka meduzogłowa.

Autor:  Robert [ 09 gru 2019, 10:11 ]
Tytuł:  Grzyby

Są jeszcze boczniaki? W sobotę odwiedziłem bankową miejscówkę i ani śladu.

Autor:  Marianowski [ 10 cze 2020, 19:52 ]
Tytuł:  Grzyby

Kosmici :?: :wink:
Załącznik:
DSC_0889-900x675.JPG
DSC_0889-900x675.JPG [ 172.79 KiB | Przeglądane 1589 razy ]

Załącznik:
DSC_0892-900x675.JPG
DSC_0892-900x675.JPG [ 162.53 KiB | Przeglądane 1589 razy ]

Autor:  Marianowski [ 27 cze 2020, 18:52 ]
Tytuł:  Grzyby

Dzisiejsza kolacja z łąki na Jurze :)
Załącznik:
DSC_0853-950x712.JPG
DSC_0853-950x712.JPG [ 260.82 KiB | Przeglądane 1382 razy ]

Załącznik:
DSC_0854-950x712.JPG
DSC_0854-950x712.JPG [ 174.83 KiB | Przeglądane 1382 razy ]

Załącznik:
DSC_0858-950x712.JPG
DSC_0858-950x712.JPG [ 185.46 KiB | Przeglądane 1382 razy ]

Przy okazji zapytam,czy ktoś się orientuje co to takiego z postu powyżej.Ani to twarde,ani miękkie,czy to jakaś huba :?: Może pleśń...

Autor:  Rybak [ 28 cze 2020, 06:11 ]
Tytuł:  Grzyby

Wrośniak szorstki?

Autor:  Przemmo [ 29 lip 2020, 21:18 ]
Tytuł:  Grzyby

Purchawka wielka

Załączniki:
Purchawka
purchawka.JPG
purchawka.JPG [ 104.9 KiB | Przeglądane 944 razy ]

Autor:  Marianowski [ 29 lip 2020, 21:36 ]
Tytuł:  Grzyby

Przemo super :D
Wiesz że jadalne i smaczne,ale chyba chronione?

Autor:  Przemmo [ 29 lip 2020, 22:36 ]
Tytuł:  Grzyby

Wiem że jadalne. Opisane nawet w epopei narodowej :D Pan Tadeusz.
Ponoć najlepsze młode osobniki, białe w środku idealne do jajecznicy.
Chronione są na pewno w ogrodzie rodziców :D.

Autor:  niki [ 30 lip 2020, 06:43 ]
Tytuł:  Grzyby

Grzyb ze zdjęcia Przemmo to purchawica olbrzymia (Calvatia/Langermania gigantea).
Nie dość że smaczny, to bardzo zdrowy. Zawiera kalwacynę. Od 2014 roku w naszym kraju nie podlega ochronie.
Łatwo go uprawiać w ogrodzie, a grzybnię można kupić w necie. W centralnej części Polski liczba stanowisk rośnie, liczebność osobników na stanowiskach również.
Ciekawostka: jest to najbardziej plenny organizm na Ziemi.
Zajadam się nim regularnie :)

Autor:  kwab [ 30 lip 2020, 09:07 ]
Tytuł:  Grzyby

^^ A jak sie nim zajadasz? Gotowany? Smazony? Sam? Z czyms?

Autor:  niki [ 30 lip 2020, 10:29 ]
Tytuł:  Grzyby

Oczyszczony na sucho (papierowym ręcznikiem kuchennym) owocnik kroję na plastry grubości około 1 cm. Odcinam i wyrzucam tylko spodni sznur grzybni, ponieważ miejsce to jest zwykle zanieczyszczone ziemią. Plastry smażę na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Podczas smażenia przewracam raz, góra dwa razy. Więcej nie potrzeba. W trakcie posypuję obie strony solą. Po usmażeniu wystarczy talarki doprawić mielonym pieprzem i koniec :)
Do spożycia nadają się owocniki każdej wielkości, pod warunkiem, że są w przekroju białe.
W trakcie dojrzewania endoperydium (wnętrze) staje się żółtawe i "maźliwe", jak u większości purchawek. Nie nadaje się do spożycia ze względu na gorzki smak.
Usmażona purchawica jest bardzo smaczna, ale również bardzo syta :!: Zwykle jem razem z pieczywem. Może stanowić też smakowity dodatek do obiadu. Znakomity substytut mięsa dla wegan i wegetarian.
Jeżeli znajdziecie dojrzały owocnik (taki z brązowym pyłem zarodników we wnętrzu) możecie go zabrać do domu, wymieszać np. z trocinami i zakopać w ogrodzie. Przy regularnym podlewaniu po około dwóch tygodniach można doczekać się świeżych owocników.
Ciekawostka: gdyby z każdego zarodnika znajdujących się jednym grzybie uzyskać następną grzybnię z tylko jednym owocnikiem, ich masa całkowita będzie wielokrotnie większa, niż masa wszystkich ludzi żyjących na Ziemi :shock:

Strona 6 z 8 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/